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City of Oakland, Housing & Community Development  
Notice of Funding Availability New Construction 2021  

 Questions & Answers Response #3  
Questions Submitted to Staff through 12/24/21) 

 
Q1:   Do applicants have to complete the separate HUD Utility Model in the Financial Model Workbook 
(purple worksheets) or can applicants enter the utility information in #24a in the CDS application, which 
is simpler than the HUD Utility Model? 
 
A1:  All projects that have not received a commitment of Project Based Section 8 or VASH from the 
Oakland Housing Authority must complete the HUD Utility Schedule Model, which is located in the 
Financial Model Workbook (see NOFA website or CDS Application to download the excel workbook). The 
HUD Utility Model is in the purple worksheet tabs in the Financial Model Workbook.  These worksheets 
contain 2020 HUD data and City staff reserves the right to request updates from applicants, if necessary.  
Projects that have received a commitment of operating subsidy from Oakland Housing Authority may 
enter the requested information in #24a in the CDS application and do not need to complete the HUD 
Utility Schedule Model. If an applicant needs assistance completing the HUD Utility Schedule Model, the City 
recommends reviewing the online HUD guidance --  (see link below) and/or ask for assistance from your 
financial consultant who may be more familiar with the model. City staff is unable to provide specific 
guidance on the model.  

https://www.huduser.gov/portal/resources/utilallowance.html 

 
Q2: If a Phase II has been completed, does the Phase II have to be dated within 1 year (and if so, is an 
assurance or reliance letter acceptable)? 
 
A2: If a Phase II report is available, it should be reviewed by an environmental professional.  That 
consultant should provide a determination whether the report is representative of current conditions, 
and whether an additional Phase II report is necessary or whether the existing report is sufficient for the 
proposed site use. 

 
Q3: No more than fifteen percent (15%) of unassisted affordable units may be designated for moderate-
income households. Does this mean that for a project with 60 affordable units, we can have up to 9 
units that are designated for moderate-income households? And in that case, would those 9 units be 
unassisted by the City, and the remaining 51 assisted by the City? 
 
A3: Yes, that is correct. Up to 15 percent of all units may be designated for moderate-income 
households and those units will be unassisted by the City. 
 
  

https://www.huduser.gov/portal/resources/utilallowance.html
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Q4: Can we use another referral system for PSH units for homeless families rather than the Coordinated 
Entry System (CES)?   
  
A4: Yes, the applicant is allowed to use another Coordinated Entry System, if the referral system 
captures and can evidence the focus on housing and service coordination designed to link homeless 
people to the most appropriate housing solutions. The City reserves the right to review the alternate 
system and to determine if the system is suitable for use. Please include detailed information about the 
proposed alternative system and rationale in the application. 
 
Q5:  I have noticed some issues with the Financial Model that I am working on.  How can I fix the 
issues/errors?  

A5: The City has noted errors in the Financial Model. If you have started to enter information into the 
model, please contact Arlecia Durades (adurades@oaklandca.gov) to have the Financial Model unlocked 
for your project. If you have not yet started to enter information into the Financial Model, a blank, 
unlocked Financial Model Template will be saved on the NOFA website under “Exhibits.” 
 

Q6: We have applied for CHDO Certification in September 2019, and the information regarding our 
board members remain unchanged. May we submit the same Board Member combined certifications 
that were signed off on in 2019 from our Board Members? 

A6: All Board members need to re-sign and date their certification form to confirm that the information 
is still correct. Electronic signatures are fine to submit. 
 
 
Q7: Do we need to complete a new appraisal, if the appraisal is beyond 6 months from the date of 
acquisition?  
 
A7: If the appraisal is beyond the 6-month threshold that is noted in the Program Guidelines, the City 
reserves the right to review each appraisal on a case-by-case basis to determine the applicable course of 
action, and may require an appraisal update from the applicant.  

mailto:adurades@oaklandca.gov

